Przejście na dietę odchudzającą trzeba dokładnie zaplanować. W tym przypadku sukcesem na pewno nie zakończą się szybkie i nieprzemyślane działania. Co więcej, wyniszczające organizm, tak zwane diety cud, mogą przynieść więcej szkody niż pożytku. Aby schudnąć trwale i bezpiecznie, warto zmienić tryb życia na stałe, a nie tylko na czas trwania kuracji odchudzającej. Dieta odchudzająca powinna uwzględniać produkty z wielu grup. Oprócz tego warto włączyć do jadłospisu żywność, która przyspieszy spadek masy ciała. Dobrym sojusznikiem w walce z nadwagą będzie na pewno kasza jaglana. Zawiera duże ilości błonnika oraz witamin i minerałów. Może stanowić podstawę przygotowywania wielu dań, zarówno na śniadanie, jak i na obiad czy kolację. Osoby odchudzające się powinny także częściej sięgać po kefir, który skutecznie reguluje pracę układu pokarmowego. Ważny element każdej diety redukcyjnej stanowią też owoce. Szczególne miejsce zajmuje wśród nich grejpfrut, ponieważ o wiele bardziej niż inne owoce przyspiesza utratę kilogramów.