Z błędnego założenia wychodzą osoby, które uważają, że szybciej schudniemy, jeśli będziemy mniej jedli. Dietetycy już dawno obalili takie mity. Posiłki powinno się jeść częściej, ale ich wielkość powinna być zredukowana. Dlatego nie odstawiajmy drugiego śniadania, ale przygotowujmy je bardziej racjonalnie.
Nie warto korzystać z propozycji oferowanych nam przez różnego typu bary i restauracje. Lepiej przyrządzić sobie drugie śniadanie w domu, bo wtedy wiemy, co naprawdę jemy i jaką to ma wartość kaloryczną. Drugie śniadanie nie musi być szczególnie skomplikowane. Wystarczy, że zawiera produkty świeże i odpowiednio dobrane. Dobrym pomysłem są świeże sałatki, a do tego kanapka z ciemnego pieczywa z odrobiną wędliny. Ponieważ drugie śniadanie ma nam zapewnić energię na dalszy dzień pracy, w jego składzie powinny znaleźć się cukry, których doskonałym źródłem są suszone owoce. Konieczne są też węglowodany i białka.
W drugim śniadaniu powinny się też znaleźć produkty, których zadaniem jest regulowanie przemiany materii i ochrona organizmu przed infekcjami.