Czarny ryż jest to odmiana ryżu o orzechowym aromacie bardzo charakterystycznym. Jego ziarno ma o wiele więcej błonnika oraz witaminy E niż ziarno ryżu białego. Jest świetnym źródłem składników mineralnych oraz korzystnych dla zdrowia przeciwutleniaczy. Jest on o wiele zdrowszy od ryżu białego oraz lepszy od ryżu brązowego. Zawiera mniej cukru niż ryż biały i znacznie więcej witamin z grupy B. Zawiera wiele korzystnych dla zdrowia antocyjanów, które między innymi obniżają ryzyko zachorowania na raka. Z badań nad otrębami z czarnego ryży wynika, że mogą pozytywnie wpływać na stany zapalne takich schorzeń jaka astma i alergia. Naukowcy ciągle badają tę odmianę ryżu i odkrywają coraz więcej jej dobrych właściwości. Ryż ten nazywany jest „ryżem zakazanym””, ponieważ w starożytnych Chinach ryż ten przeznaczony był tylko dla cesarza a reszta społeczeństwa spożywać go nie mogła. Uprawiany jest najczęściej w Indonezji i Tajlandii. Ta odmiana ryżu okazuje się być zaskakująco korzystna dla naszego organizmu i należy postarać się wprowadzić ją do naszej diety.