Chyba wszyscy lubimy słodkie czerwone truskawki. Oprócz tego, że są pyszne i można je łączyć z wieloma produktami, tworząc smaczne lody, koktajle, czy ciasta, niosą ze sobą również wiele innych pozytywnych właściwości.
Nie każdy wie, że truskawki charakteryzuje działania moczopędne, przeciwbakteryjne, przeciwbiegunkowe, a nawet mogą przeciwdziałać niektórym typom raka. Ponadto truskawki w swych owocach zawierają witaminę C, a także żelazo, wapń, fosfor, mangan, czy magnez. Kolejnym plusem jedzenia truskawek jest to, że są one niskokaloryczne. Cukier zawarty w truskawkach jest łatwo przyswajalny i nie powoduje takich efektów jak słodycze, które zwiększają głód.
Truskawki ze względu na swoje właściwości mogą być spożywane przez osoby będące na diecie. Są doskonałym urozmaiceniem diety i świetnym rozwiązaniem, gdy dopadnie nas ochota na coś słodkiego. Przy tym są o wiele zdrowsze od słodyczy, a przy tym smakują o wiele lepiej.