Cukier to składnik obecny w wielu produktach spożywczych. Możemy go spotkać nawet tam, gdzie kompletnie byśmy się tego nie spodziewali. Jednak jeśli możemy, najlepiej go unikać i odstawić produkty, w których jest zawarty.
Dlaczego cukier jest tak szkodliwy? Przede wszystkim tylko pozornie daje uczucie wzrostu energii i uzależnia. W rzeczywistości słodkie batoniki, czy napoje powodują szybki wzrost glukozy, by za chwilę wywołać jeszcze szybszy spadek. Powoduje to spadek energii i otumanienie. Słodkie przekąski przyczyniają się także do szybszego wzrostu wagi. Ponadto powodują też uczucie głodu. Nie bez powodu składnik ten nazywany jest „białą śmiercią”. W końcu przyczynia się on do otyłości oraz cukrzycy, które są najczęściej występującymi chorobami cywilizacyjnymi. Warto pamiętać, że znajduje się on nie tylko w batonikach, ale również słodkich napojach.
Cukier z pewnością nie pomoże w utracie kilogramów, ale jeszcze bardziej przyczyni się do wzrostu wagi. Dlatego lepiej z niego zrezygnować. Będziemy wówczas nie tylko szczuplejsi, ale także zdrowsi.